Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Symposium Diversiteit Eduardus Lee

Nieuws: Het Concertgebouw presenteert boek en symposium over diversiteit en inclusiviteit in de klassieke muziek

ma 24 okt 2022 - 2 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Op 17 november organiseert Het Concertgebouw een symposium over diversiteit en inclusiviteit in de klassieke muziek met sprekers uit binnen- en buitenland. Daarbij zal de Amsterdamse wethouder Touria Meliani het eerste exemplaar van het boek Van exclusief naar inclusief in ontvangst nemen. Journalist en schrijver Stephan Sanders ging hiervoor in gesprek met musici, bezoekers, beleidsmakers en bestuurders over diversiteit en inclusiviteit in de klassieke-muziekwereld.

In het boek komen onder anderen dirigent Jaap van Zweden, oud-minister Jet Bussemaker en violist Yannick Hiwat aan het woord. Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu schreef een voorwoord waarin ze het belang van diversiteit benadrukt. Het Chineke! Orchestra, een symfonieorkest dat strijdt voor meer diversiteit in de klassieke muziek, treedt na afloop van het symposium op in Het Concertgebouw.

Onderdeel van

Tien gesprekken over diversiteit en inclusiviteit in de klassieke muziek

Op verzoek van Het Concertgebouw en De Groene Amsterdammer sprak journalist en schrijver Stephan Sanders met tien prominenten uit de Nederlandse klassieke-muziekwereld. De afgelopen maanden verschenen de interviews reeds op de site van Het Concertgebouw en De Groene Amsterdammer. En nu worden de interviews ook gebundeld in een boek. Violist Yannick Hiwat, sopraan Claron McFadden en mezzosopraan Tania Kross vertellen over hun soms schokkende ervaringen als musici van kleur. Ook Concertgebouwbezoekers als presentator Aldith Hunkar en emeritus-hoogleraar Paul Scheffer delen hun inzichten.

Dirigent Jaap van Zweden beschrijft zijn ervaringen in de Verenigde Staten, dat volgens hem op dit gebied ‘straatlengtes voorligt’ op Nederland. Daarnaast komen Jet Bussemaker en Vinod Subramaniam, beiden lid van de Raad van Commissarissen van Het Concertgebouw aan het woord. Subramaniam vertelt hoe hij vanuit deze positie een rolmodel en aanjager wil zijn voor het nieuwe publiek. De interviews worden omlijst met fotografie van Marie-Louise Hodge (bekend van ELLE, JAN en AfroStyle Magazine).

Symposium voor de klassieke-muziekwereld

Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw vertelt: ‘De maatschappij verandert en wij zullen mee veranderen. Hoe wij dat moeten doen als Concertgebouw en als hele sector, daarover willen we van gedachten wisselen bij dit eerste symposium voor vakgenoten.’ Andrew Makkinga presenteert het symposium met onder anderen Chi-chi Nwanoku, oprichter van het Chineke! Orchestra, Yassine Boussaid, directeur van theater De Meervaart, en de Amsterdamse wethouder Touria Meliani. Namens Het Concertgebouw nemen programmamaker Orville Breeveld, diversiteitsmanager George van der Heijden en algemeen directeur Simon Reinink deel aan het programma.

Chineke! Orchestra, een symfonieorkest met een missie

Op dezelfde dag presenteert Het Concertgebouw een concert van het Chineke! Orchestra, een symfonieorkest dat is opgericht om diversiteit en inclusie aan te jagen. Dirigent is Leslie Suganandarajah. Pianiste Jeneba Kanneh-Mason, uit de bekende muziekfamilie, is solist in de Nederlandse première van Florence Price’s Piano concerto in one movement. De strijkers van Chineke! vervolgen met George Walkers Lyric for Strings. Van Dvořák speelt het Chineke! Orchestra de Negende symfonie, 'Uit de Nieuwe Wereld'.

Bekijk ook eens